Titel: Den stulna huden.

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Det är knappast mer än 25 år sedan. I Norrflärke kom det bort en garvad hud i en av gårdarna. Den hade blivit stulen. Nu var där en finne, som räknade ut ett sätt att få huden tillrätta. Han spred ut det ryktet, att han den och den dagen skulle fara till "Stormyrgubben" en trollkarl i Resele. På den bestämda dagen gav han sig också iväg, men han for bara ned på Bredbyn och låg där och söp ett par dagar. Den dagen han for fanns läderhuden igen helt nära gården. Tjuven hade blivit förskräckt och burit dit den. Han var förstås rädd komma sig i något riktigt elände, ifall "Stormyrgubben" tog till att "visa igen" honom med huden.